Bio

A múlt: 

A Földrengés 1993 nyarán alakult Budapesten. Az akkor még sulizenekarként induló formációt a már rég óta kedvtelésből együtt gitározgató, Pusztai Károly (Pupu) és Huszár Zoltán alapította, majd némi keresgélés után Németh Béla (basszusgitár), és Csíki Vilmos (dob) is csatlakozott a csapathoz. Az énekes keresgélés nem járt túl nagy sikerrel, így Zoli bevállalta az éneket a gitár mellé, így ’93 őszére már teljes lett a zenekar. A kezdeti Metallica feldolgozások után megszülettek az első saját számok, mint pl: „Elafajult nemzedék”, „Pokoljárat”, „Sötétség borul ránk”…stb…Az irányadó stílus már akkor is a thrash metal volt, némi dallammal ötvözve. Az első koncert helyszíne a Kispesti Vigadó volt ’93 decemberében, ahol a közönség gerincét még főleg az osztálytársak, ismerősök alkották. Ezután házi körülmények között rögzítésre került egy öt számos demo, amivel megkezdődött a „házalás”, koncertszervezés, majd több kisebb koncert lebonyolítása után a zenekarnak lehetősége adódott az első nagyobb fellépésre 1994 áprilisában, a Moby Dick előzenekaraként a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán, teljes teltház előtt. A buli nemvárt sikere után egy új időszámítás kezdődött, itt indult el igazából a zenekar pályfutása, egyre több kisebb–nagyobb fellépési lehetőség adódott az ország különböző pontjain hétről hétre. A Földrengést az önálló koncerteken kívül sokszor lehetett látni az akkori élvonal, Omen, Wellington, Akela, Moby Dick, Carmen… vendégzenekaraként is, majd egy fél országos turnén az Akela társaságában.

 

1995-ben a Coda Stúdióban rögzítette a csapat az első albumát „Pokoljárat” címmel, amely szerzői kiadásban jelent meg a rockerek pénztárcáját kímélően csak kazetta formában. Ezután némi széthúzás keletkezett a csapatban, és az egyre gyakrabban előforduló nézeteltérések hatására Csíki Vilmos és Németh Béla közös megegyezéssel elhagyták a bandát. Forró váltással már másnap Óvári Csaba (Bomber) került a dobosi posztra, majd néhány nappal később az új bőgős is meglett Kalmár Viktor személyében. Csaba egy teljesen új színt hozott a csapatba, ezzel kissé stílusban átformálódtak a születendő új saját számok, már kevésbé éreztette magát a korábbi Metallica hatás, kezdett kialakulni a Földrengés egyéni stílusa.

A „Pokoljárat” lemezbemutató koncert már ebben a felállásban, a „Zajgenerátor fesztivál” keretein belül zajlott az egykori Viking Klubban, a Neckrpolis, és a Hexen zenekarok társaságában, majd később több közös koncertet is elkövetett így a „zenekartrió”.

 

1997 elején került rögzítésre a „Maradsz, aki voltál” demó, amelyből maxi kazetta jelent meg limitált példányszámban.

1997 nyarán Huszár Zoltán tanulmányai, és családi okok miatt elhagyta a zenekart, így néhány hónapig trióban üzemelt a banda, ekkor vette át Pusztai Károly a gitár mellé az énekesi posztot.

 

Szizso (Partyzan, ex-Carmen) ajánlására Nagy László gitáros érkezett a zenekarba, és a bőgős Kalmár Viktor helyére „Pitttyesz” került, így ismét teljes volt a csapat. Rengeteg koncert következett az ország különböző pontjain, melyet aztán Óvári Csaba kilépésével a sorozatos tagcserék által generált „csönd” követett. Ebben az időben 2000 elején elkészült a zenekar első videóklipje is, „Emlék” címmel, amelyben Pacher András doboson kívül már az új bőgős, Farkas Jenő Fuxy (ex-Hexen) is szerepelt, aki ugye mellesleg 6 húrról váltott 5 vastagabbra, így ő töltötte be a basszgitáros posztot. 2000 nyarán Nagy Laci családi okok miatt kiszállt a zenekarból, később követte őt Andris is, a másik zenekarával adódó egyre nehezebb egyeztetések miatt.

A jelen: 

2000 évvégén kialakult a mai stabil Földrengés trió, amikor Tóth András Bandy (ex-Hexen) dobos csatlakozott a csapathoz.

Így a zenekar mai felállása: Pusztai Károly (Pupu) – ének/gitár, Farkas Jenő (Fuxy) – basszusgitár / vokál, Tóth András (Bandy) - dob

A trió még ebben az évben gőzerővel nekikezdett a következő anyag elkészítéséhez, mely az Emlék címet kapta, és hamarosan megjelent szerzői kiadású EP formájában limitált példányszámban.

A korongon érezhetően a stílus is kissé átalakult, komolyodott a korábbiakhoz képest, de azért maradtak a súlyos thrash, diffuse riffek, némi dallammal tűzdelve.

Ezután aktív koncertezés következett a lehetőségekhez mérten az ország különböző pontjain.

 

2004-ben adódott a zenekar első határon túli fellépési lehetősége Erdélyben, Szejkefürdőn, a IV. Székelyföldi Rockmaratonon, hogy az ottani Magyar közönség is megismerhesse a csapatot. A kritikák nagyon pozitívak voltak, így innentől kezdve 2005-ben, és 2006-ban is meghívást kapott a zenekar a fesztiválra, majd 2007-2008-ban szintén, az Erdélyi Sepsiszetgyörgyre, a II.-III. Metal Rudi Fesztiválra, és Setétpatakra a II. Dark Riverre.

 

2007-ben megkezdődtek az új lemez munkálatai, amely végül 2008 nyarán látott napvilágot „Kór” címmel szerzői kiadásban. A lemez címadó dalából Bandy rendezésében videóklip is készült, amely 2009. év elején látható lesz a zenei csatornákon….